kazimierzdolny4sezoenen 1200px

Polen, in elk seizoen een topbestemmming

Polen kent een landklimaat met warme zomers en koude winters. Het verschil in temperatuur tussen zomer en winter kan makkelijk 40 graden bedragen: +25°C ’s zomers en -15°C ’s winters.

Elk seizoen, elke maand heeft eigen charmes. We nemen u mee door een typisch Pools jaar!

Logo Pools Toerismebureau

Poolse Zomer

De Poolse zomer is lang, stabiel en behaaglijk warm. Meestal schommelt het kwik rond de 25 graden. In Kazimierz Dolny baden de bloemen, vruchten en groenten van uw verblijfplaats Willa Wisla in zomerse zon. Aperitief neemt u dobberend in het zwembad. De hangmat nodigt uit tot een siësta. In Warschau en Krakau zoekt u verkoeling in boeiende musea en kunstgaleries. In Kazimierz is er eind juli-begin augustus het jaarlijkse filmfestival. U ontmoet er topregisseurs en u ziet nieuwe films met Engelse ondertiteling. Wandelen en fietsen in de omgeving sluit naadloos aan bij een drankje op een caféboot op de rivier Wisla of een houten terras op de Rynek, het centrale plein van Kazimierz Dolny waar we twee keer per week spotgoedkoop frambozen, aardbeien, appelen, peren, honing, gebakjes en geurende lelies kopen. Dineren doet u in de buitenlucht in een Gault-Millau restaurant of een van de bijna dertig leuke restaurantjes in Kazimierz Dolny. Altijd is er iets te zien, altijd is er iets te beleven.

 

Gouden Poolse Herfst

Gouden Poolse Herfst”, dat is de Poolse versie van de Indian Summer of de

is de drukte verleden tijd. Ideale tijden voor lange wandelingen, vuren in open lucht en kijken naar ijverig rondscharrelende egeltjes. Dit is de reistijd voor wie het beste van twee werelden wil: de zomer spant nog de spieren, de herfst hangt in de lucht.

 

Koning Winter

Ski. Slede. Glijden. Tasten of het ijs op de vijvers al stevig genoeg is om een persoon te dragen. Warme wijn, warm bier, warme houtvuren. Koning Winter regeert het land. Sledes die door paarden worden voortgetrokken dokkeren de wouden in waar we vuur maken en brood en worst roosteren. Op de hellingen zijn de skipistes uitgetekend en geopend. Om half vier in de namiddag begint de schemering. In de uren van daglicht is de stilte langs de Wisla deugddoend. In Warschau en Krakau kan u in alle rust de musea bezoeken.

 

De Lente

De lente, ze is wispelturig in Polen. Het ene jaar laat ze zich al voelen begin april, het andere jaar is er nog sneeuw bij Pasen. Maar eens de lente zich met een warme zucht neervlijt, is ze als een toverfee die van onder sneeuw en modder leven opwekt. De boerenbloemen barsten open, de eenden hebben kuikens, het tuinmeubilair is een zachte rustplaats terwijl de barbecue scampi’s, worstjes, bergkaas en groenten uit eigen tuin opwarmt. Dappere gasten duiken al in april het zwembad in. Tijdens wandelingen zie je hoe everzwijnen ’s nachts met hun sterke koppen weides en velden hebben omgewoeld. In de musea is het drukker, vooral in de maand mei met talrijke klassen op schoolreis.

 

Uw gastgezin