kazimierzdolnyrivier 1200


Kazimierz Dolny: Natuur, kunst en historische erfenis

Kazimierz Dolny is de poort naar het verre oosten van Polen. Oekraïne is niet zo veraf en Lublin, op amper drie kwartier rijden van Kazimierz Dolny, is de laatste grote stad voor je de Europese Unie verlaat.


logo kazimierdolny modern

kazimierzdolny02 800

Kazimierz Dolny zelf is al langer dan een eeuw een kunstenaarskolonie met unieke holle wegen, prachtige bossen, houten huisjes, Renaissancepaleizen en een onbelemmerd zicht op de machtige Wisla-rivier.


Kazimierz Dolny is in heel Polen geliefd als de “meest romantische stad van het land” en daarom zie je tot diep in oktober bruidjes met blote schouders die hier met manlief, strak in het pak, huwelijksfoto’s laten maken.

Het stadje heeft een eigen kunstmuseum, een zilvermuseum, een Joods museumpje in de voormalige synagoge en tientallen kunstgalerietjes.

Ook de horeca is er overvloedig: Poolse creatieve keuken van Gault Millau-niveau, pizza, Libanees, Georgisch, hartige pannenkoeken, tea-rooms met gebak en warme gesmolten chocolade….Voor elk wat wils.


Heerlijk wandelen en fietsen is het langs de Wisla. Per fiets en veerboot bereikt u het pittoreske dorp Janowiec aan de overzijde van de rivier. Aan de voet van de kasteelruïne proeft u van gerechten zoals deegnoedels die door de lokale vrouwenbond zijn uitgedacht en geperfectioneerd.

Gesterkt fietst u terug naar de veerboot en in Kazimierz kan u iets drinken op de markt of op het bootcafé die tussen april en oktober in Kazimierz Dolny is aangemeerd.


Bijzonder is ook dat Kazimierz Dolny in de wijnregio van Polen ligt. Op amper enkele kilometer van uw verblijfplaats Willa Wisla treft u de wijngaard Rzeczyca.


In de omgeving van Kazimierz Dolny bulkt het van de bezienswaardigheden op vlak van natuur en cultuur.

Een grote collectie van communistische kunst én een heerlijk bourgeois-kasteel vind je in Kozlowka.

De Czartoryski’s, een andere adellijke familie, had haar wieg in de stad Pulawy op vijftien kilometer van Kazimierz Dolny.


In de provincie Lubelskie, waar zich Kazimierz Dolny bevindt, zijn er 87 natuurreservaten. Wouden vormen er een kwart van de oppervlakte.

Een natuurwonder zijn de Heilige Kruis-bergen, de oudste bergketen van Europa. De legende wil dat de Poolse heksen hier hun Walpurgisnacht houden (30 april op 1 mei). In september vindt hier jaarlijks een festival plaats waarbij ijzer naar aloude traditie tot gebruiksvoorwerpen wordt gesmeed.


zamosc01 800

De pure Renaissance-stad Zamosc ligt op twee uur rijden van Kazimierz Dolny.

Het paleis van Lancut wordt als een van de mooiste van heel Polen beschouwd. Het paleis ligt op bijna drie uur rijden van Kazimierz Dolny. Dit kan een daguitstap zijn, ofwel verkiest u ervoor om te overnachten in de stad Rzeszow, een typisch communistische plek.


Madrid versus Barcelona, Gent versus Antwerpen, Kazimierz Dolny versus….Sandomierz. Sandomierz is net als Kazimierz Dolny een mooi plekje met veel Renaissancegebouwen. Maar Kazimierz is méér beroemd, méér geliefd…tot spijt van Sandomierz dat wel een bezoekje van een halve dag waard is.

Uw gastgezin