Nieuws uit Kazimierz met foto Journalist Marc Peirs

Deze blog vertelt u over het dagelijkse leven in Kazimierz Dolny. Nu en dan melden we ook een bericht over Warschau, Krakau en andere plaatsen waar Oostwaarts u graag heen brengt. Hier dus alvast enkele smaakmakers.

 

'Gouden Poolse Herfst' op verkiezingsdag

Half oktober en we genieten volop van de "Gouden Poolse Herfst". De herfstbladeren zetten Kazimierz Dolny in een gloed van goud, rood en oker. Tegelijkertijd zijn de dagen heerlijk warm. Om en bij de 24 graden, dus we zonnebaden, we wandelen en fietsen langs de Wisla-rivier met de zonnebril op de neus. Verkiezingsdag 13 oktober was ook zo'n mooie nazomerdag. Na de stembusslag staat 'Recht en Rechtvaardigheid' in Polen sterker dan ooit.

HOOGZOMER IN KAZIMIERZ

Nu al is het hoogzomer met een zon die de temperatuur tot 30 graden brengt. Het zwembad is the place to be. In de tuin bloeit van alles en overal dansen vlinders. Voor de kinderen is het schooljaar al een week of twee achter de rug. De moestuin schenkt een rijke selectie van komkommer tot framboos, van rode bes tot pompoen. Op de markt zoete aardbeien, langs de Wisla-rivier jazzconcertjes, straks filmfestival en rockfestival. De totale rust van deze foto is dus relatief. Kazimierz swingt.

NU OOK VANUIT ANTWERPEN

1 april: geen aprilvis, maar goed nieuws. TUI biedt nu vluchten aan vanuit luchthaven Antwerpen naar Lublin. Lublin ligt op amper drie kwartier rijden van de Oostwaarts-basis in Kazimierz Dolny. De TUI-vluchten zijn op maandag en vrijdag. Ideaal dus voor een week, een midweek of een weekend in Kazimierz en de bezienswaardigheden in deze boeiende streek in het oosten van Polen. Natuurlijk komt de Oostwaarts-wagen u ophalen en brengt hij u ook terug naar de kleine, handige luchthaven van Lublin.

HERDENKING VAN 'ONZE' JODEN

Het is intussen een traditie van drie jaar oud: eind maart herdenken we in Kazimierz Dolny de Duitse massamoord op de Joodse mensen. Voor de oorlog was de helft van de inwoners van ons stadje Joods. De Duitsers hebben hier, zoals overal in Polen, de Joden samengedreven in een getto. Einde maart 1942 zijn ze op transport gezet voor hun laatste reis, naar het nazikamp Belzec. Meer dan drieduizend mannen, vrouwen en kinderen; Joden die sinds mensenheugenis in Kazimierz Dolny hadden gewoond.

Lees meer...

MAAK KENNIS MET DE NAGELNIEUWE OOSTWAARTS-BEDRIJFSWAGEN

Aan de appelboom op de oprit van Willa Wisla staat hij op u te wachten: de nagelnieuwe bedrijfswagen van Oostwaarts.
Met zijn Oostwaarts-logo op de flanken en zijn vrolijke, opvallende kleur, springt de auto meteen in het zicht op luchthavenparkings, langs de straten van Warschau of Krakau, aan de terrasjes op het marktplein van Kazimierz Dolny en waar u samen met Ooswaarts ook heen trekt.

Lees meer...

FOODIES EN SMULPAPEN WELKOM

Een kleine maar lekkere verjaardag: de Poolse versie van de gastronomische bijbel Gault&Millau is vijf jaar!
Op 660 pagina's wordt de betere gastronomie van het land opgelijst en beoordeeld. Wij mogen niet klagen: in de nabije stad Lublin hebben we zestien restaurants die in de gids prijken, in het vlakbij gelegen kuuroord Naleczow zijn er drie (waarbij eentje met een monsterscore van 17 op 20) en in ons eigenste stadje Kazimierz Dolny is er eentje.

Lees meer...

KONING WINTER REGEERT

Wat een prachtig wit tapijt begroet ons elke ochtend! Op onze daken en balkons ligt de sneeuw nu toch al twintig centimeter dik. Koning Winter regeert en doet dat met stevige, kille hand: de temperaturen zakken 's nachts bijwijlen tot min 15. Het huis verlaten is als een koelkast binnenstappen. Maar het is een droge koude die best aangenaam is. Op de foto: sneeuw aan de oevers van de Wisla en drijvende ijsschotsen op de rivier. "Precies Ice Age!", roept zoon Mauro.

IN 2019 EN IN DE SNEEUW

In en nabij ons stadje Kazimierz Dolny hebben we drie skigebieden. Geen kilometerslange pistes maar fijne heuveltjes met nooit gek veel volk. Ideaal om na de copieuze feestavonden een streepje sport te doen.

DIE TIJD VAN HET JAAR

Kerstmis is groot in Polen en dus ook in Kazimierz Dolny. De jaarlijkse Kerstmarkt is steevast een gelegenheid om vrienden te zien, cadeautjes en lekkernijen te kopen ten voordele van lokale verenigingen of de school van Mauro. Die school won -en ook dat is een traditie- de prijs voor het mooiste standje.

Lees meer...

Bevriende sites

Polen in Beeld: een site met veel actuele informatie over Polen en de Lage Landen waar ook uw gastheer Marc Peirs geregeld bijdragen voor schrijft.

De officiële site van stad Kazimierz Dolny, Engelse versie.

Onafhankelijke nieuwssite over Kazimierz Dolny waar bevriende journalisten voor schrijven. Beetje in het Engels, grotendeels in het Pools, zo proef je de sfeer.

Bevriende sites

Polen in Beeld: een site met veel actuele informatie over Polen en de Lage Landen waar ook uw gastheer Marc Peirs geregeld bijdragen voor schrijft.

De officiële site van stad Kazimierz Dolny, Engelse versie.

Onafhankelijke nieuwssite over Kazimierz Dolny waar bevriende journalisten voor schrijven. Beetje in het Engels, grotendeels in het Pools, zo proef je de sfeer.