Nieuws uit Kazimierz met foto Journalist Marc Peirs

Deze blog vertelt u over het dagelijkse leven in Kazimierz Dolny. Nu en dan melden we ook een bericht over Warschau, Krakau en andere plaatsen waar Oostwaarts u graag heen brengt. Hier dus alvast enkele smaakmakers.

 

SPRING IS IN THE AIR

En plots print en springt de lente als een hups veulen. 27 graden en overal bloesem. Intussen gaan de coronacijfers net als in België met een slakkengang achteruit maar de vaccinaties lopen als een trein, ook voor ons. Het "Rijk der Vrijheid" komt nader. En dus ook de tijden van het vrije rondreizen in prachtig Polen. Oostwaarts kan nauwelijks nog wachten om opnieuw bezoekers te ontvangen en rond te leiden!

OOSTEN VAN POLEN OASE VAN RUST

In volle coronatijden is onze regio een oase van rust en wilde dieren. Zoals dit verkeersbord zegt: Vertraag. Beren.

OOGSTTIJD

Abrikozen en frambozen (aan de duizelingwekkende prijs van 7 euro voor 3 kilo!) voor de confituur, broccoli en sla voor een groetenlunch en, jawel, versgeplukt eekhoorntjesbrood voor de heerlijkste tagliatelle of toast-met-paddenstoelen. Dat is de oogst van ons traditionele bezoek op dinsdag en vrijdag aan de lokale markt. We weten intussen welke boer de beste groeten heeft , welke opa de grootste keuze aan appelen, we kennen de paddenstoelen-specialist die ze zelf voor dag en dauw gaat plukken.

MIDDENIN CORONACRISIS VERZANDT POLEN IN EEN MAJEURE POLITIEKE CRISIS

Een week voor de presidentsverkiezingen van 10 mei weet geen kat of, hoe en wanneer ze doorgaan.

Woensdag 6 mei om 19u30 organiseren Oostwaarts en het onvolprezen 'Polen in Beeld' een livestream-interview waarin ik uitleg geef bij de toestand. Je kan meeluisteren en je kan zelfs je eigen vraag stellen. Alle uitleg:

STILTE EN RUST IN CORONATIJDEN

Natuurlijk houdt het coronavirus ook in Polen huis. Maar de mix van snelle, draconische maatregelen met een heel bewuste bevolking die trouw in het "kot" blijft en eens buiten consequent het mondmasker draagt, werpt vruchten af.

Lees meer...

'Gouden Poolse Herfst' op verkiezingsdag

Half oktober en we genieten volop van de "Gouden Poolse Herfst". De herfstbladeren zetten Kazimierz Dolny in een gloed van goud, rood en oker. Tegelijkertijd zijn de dagen heerlijk warm. Om en bij de 24 graden, dus we zonnebaden, we wandelen en fietsen langs de Wisla-rivier met de zonnebril op de neus. Verkiezingsdag 13 oktober was ook zo'n mooie nazomerdag. Na de stembusslag staat 'Recht en Rechtvaardigheid' in Polen sterker dan ooit.

HOOGZOMER IN KAZIMIERZ

Nu al is het hoogzomer met een zon die de temperatuur tot 30 graden brengt. Het zwembad is the place to be. In de tuin bloeit van alles en overal dansen vlinders. Voor de kinderen is het schooljaar al een week of twee achter de rug. De moestuin schenkt een rijke selectie van komkommer tot framboos, van rode bes tot pompoen. Op de markt zoete aardbeien, langs de Wisla-rivier jazzconcertjes, straks filmfestival en rockfestival. De totale rust van deze foto is dus relatief. Kazimierz swingt.

HERDENKING VAN 'ONZE' JODEN

Het is intussen een traditie van drie jaar oud: eind maart herdenken we in Kazimierz Dolny de Duitse massamoord op de Joodse mensen. Voor de oorlog was de helft van de inwoners van ons stadje Joods. De Duitsers hebben hier, zoals overal in Polen, de Joden samengedreven in een getto. Einde maart 1942 zijn ze op transport gezet voor hun laatste reis, naar het nazikamp Belzec. Meer dan drieduizend mannen, vrouwen en kinderen; Joden die sinds mensenheugenis in Kazimierz Dolny hadden gewoond.

Lees meer...

MAAK KENNIS MET DE NAGELNIEUWE OOSTWAARTS-BEDRIJFSWAGEN

Aan de appelboom op de oprit van Willa Wisla staat hij op u te wachten: de nagelnieuwe bedrijfswagen van Oostwaarts.
Met zijn Oostwaarts-logo op de flanken en zijn vrolijke, opvallende kleur, springt de auto meteen in het zicht op luchthavenparkings, langs de straten van Warschau of Krakau, aan de terrasjes op het marktplein van Kazimierz Dolny en waar u samen met Ooswaarts ook heen trekt.

Lees meer...

Bevriende sites

Polen in Beeld: een site met veel actuele informatie over Polen en de Lage Landen waar ook uw gastheer Marc Peirs geregeld bijdragen voor schrijft.

De officiële site van stad Kazimierz Dolny, Engelse versie.

Onafhankelijke nieuwssite over Kazimierz Dolny waar bevriende journalisten voor schrijven. Beetje in het Engels, grotendeels in het Pools, zo proef je de sfeer.

Bevriende sites

Polen in Beeld: een site met veel actuele informatie over Polen en de Lage Landen waar ook uw gastheer Marc Peirs geregeld bijdragen voor schrijft.

De officiële site van stad Kazimierz Dolny, Engelse versie.

Onafhankelijke nieuwssite over Kazimierz Dolny waar bevriende journalisten voor schrijven. Beetje in het Engels, grotendeels in het Pools, zo proef je de sfeer.